Beslenme hiçbir zaman sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Beslemedeki amaç, bireyin yaşı, cinsiyeti ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre gereksinimi olan bütün besin öğelerini yeter miktarda sağlayabilmesidir.
Besin öğelerini altı grupta toplayabiliriz.
1. Karbonhidratlar
2. Proteinler
3. Yağlar
4. Mineraller
5. Vitaminler
6. Su
Gıdaların besin değerlerine bakıldığında;
Karbonhidratlar: Şeker, bal, pekmez, tahıllar, kuru baklagiller, patates, yağlı tohumlar, meyve, sebze ve sütte bulunur.
Yağlar: Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır.
Proteinler: En çok et, balık, yumurta, süt ve türevlerinde bulunur.
Mineraller: Vücudun yapıtaşıdır.
Su: Sindirimin kolaylaşmasını, hücrelere taşınmasını ve hücrelerde metabolizma sonucu oluşan zararlı öğelerin dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca su vücut ısısının denetimi için de gereklidir.
Sodyum ve Potasyum: tuz, kabartma tozu ve yemek sodası eklenmiş yiyecekler sodyumdan zengindir. Kahve, yeşil sebzeler, kuru baklagiller, fındık, fıstık ve benzeri, meyve suları ve türevler ise potasyumdan zengindir.
Kalsiyum: En iyi kaynaklar; süt ve türevleridir.
Fosfor: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar, süt ve türevler ve tahıllardır.
Magnezyum: Badem, ceviz, fındık, fıstık gibi ser kabuklu meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllardır.
Demir: Kırmızı etin demir içeriği beyaz etten yüksektir. Bunun yanında yumurta, üzüm ve diğer meyve sularının yoğunlaştırılması ile yapılan pekmez, kuru meyveler, yeşil sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, fıstık, susam gibi yiyecekler demir için en iyi kaynak sayılabilirler.
Vitamin A: Hayvansal yiyeceklerden en çok balık karaciğer ve vücut yağı, karaciğer, süt ve süt yağı, yumurta sarısı ile en çok sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunur.
Tiamin: Kaynakları bitki tohumlarıdır.
Riboflavin: Et, süt ve yumurta gibi hayvansal protein kaynağı yiyeceklerdir. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagil ve maya iyi kaynaklarıdır.
Niasin: Mayalar niasinden çok zengindir. Bulgur ve kuru baklagiller için iyi kaynaklardır.
C Vitamini: Kaynakları sebze ve meyvelerdir.
Posa: Sebze ve meyvelerde bulunur.
Gıdaların besin değeri kayıplarını önlemek için, yıkama yöntemlerine, pişirme süreleri ve şekli, saklama süre, koşul ve yöntemlerine dikkat edilmelidir.
0 yorum:
Yorum Gönder