Arttıran Faktörler:
- Sigara içimi
- Yüksek hızda bakteri ve virüs enfeksiyonu
- Yüksek miktarda pestisit ve yapay kimyasallara maruz kalma
- Aşırı alkol tüketimi
- Radyasyon
- Yağ ve yağlı besinlerin fazla tüketimi
- Yetersiz taze sebze ve meyve tüketimi
- Yetersiz posa tüketimi
- Olumsuz çalışma koşulları
- Tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış besinlerin fazla tüketimi
Azaltan Faktörler:
- Sigara içmemek ve sigarasız ortamda yaşamak
- Bakteri ve virüs enfeksiyonlarının az olması
- Pestisit ve kimyasallara az maruz kalma
- Alkol alımının azlığı
- Radyasyondan korunma
- Günlük enerjiden gelen yağ oranının %30’un altında olması
- Bol taze sebze-meyve tüketimi
- Posadan zengin diyet ile beslenme
0 yorum:
Yorum Gönder